Itálie, poloostrov Gargano 2014

(c) Daniel Huml

Je sobota 12.4.2014 00:30 ráno a já vyjíždím z domova na první vícedenní zahraniční výpravu zaměřenou na fotografování orchidejí (cesty na Slovensko nepovažuji za zahraniční a focení orchidejí na skotských ostrovech bylo jen vedlejším produktem ve stylu „když už náhodou na nějakou orchidej narazím, tak si jí cvaknu“). Cestou do Brna, kde čeká Vašek, Petr a dopravní prostředek, který nás na Gargano doveze, nabírám Jirku - dalšího účastníka a hlavního organizátora výpravy v jedné osobě. Okolo 05:00 vyjíždíme z Brna a čeká nás cca 1460 km do letoviska Mattinata, kde v jedné apartmánové vilce budeme mít naši garganskou základnu.

Nedělní ráno nás vítá nízkou teplotou a silným větrem s deštěm a připravuje nás tak na počasí, které nás bude celý týden, až na krátké výjimky, provázet. Při vědomí, že odpoledne se počasí vylepší (sledování on-line předpovědi počasí je dnes již standardní aktivita, která k fotografování patří), využíváme nepříznivého počasí k průzkumu místního „supermarketu“. Odpoledne (v souladu s předpovědí přestalo pršet) se vydáváme prozkoumat Jirkovu oblíbenou lokalitu. Již jen cesta na lokalitu je pro mne tak trochu šok – orchideje ale i další zajímavé rostliny jsou téměř všude okolo silnice a to v množství a druhové skladbě, na kterou nejsem z ČR zvyklý. Takže prvních několik hodin je mým největším problémem rozhodnout se, kterou orchidej budu fotit a současně pokud možno žádnou zajímavou rostlinu nezašlápnout.

kříženec Aceras panenka x Vstavač italský (Orchis italica x Aceras antropophorum)kříženec Aceras panenka x Vstavač italský (Orchis italica x Aceras antropophorum) - 13.4.2014, Gargano, Itálie

Tořič pilatkonosnýTořič pilatkonosný - 13.4.2014, Gargano, Itálie

V pondělí již šok z množství orchidejí pomalu odeznívá, zčásti mi k tomu pomohl brzký příjezd na první lokalitu, kde asi tak hodinu při teplotě vzduchu jen lehce nad nulou a neustálého silného vichru netrpělivě čekáme, než se slunce vyhoupne nad okolní kopce a trochu se oteplí, a samozřejmě nám správně posvítí na fotografované objekty. Během čekání poprvé a ne naposledy lituji, že jsem si nevzal kulicha a teplé rukavice. Se sluncem na obloze se vítr postupně zklidňuje, my postupně rozmrzáme a fotíme. Následuje návštěva dalších lokalit, kde se mají vyskytovat specialitky: jednu z nich - Ophrys sipotensis (Tořič sipontský) poměrně rychle nacházíme, druhou - Ophrys speculum (Tořič brvitý pravý) se na dvou vytipovaných místech pokoušíme bez úspěchu najít (úspěch se dostavil až o 3 dny později, kdy na jedné z vytipovaných lokalit nacházíme 2 rostlinky).

Po neúspěšném hledání chvíli fotím místní ještěrku, která si se mnou na zídce z vápence hraje na schovávanou.

Tořič čmelákovitý apulskýTořič čmelákovitý apulský - 14.4.2014, Gargano, Itálie

Tořič velikonoční garganský (zelená forma)Tořič velikonoční garganský (zelená forma) - 18.4.2014, Gargano, Itálie

Vstavač italskýVstavač italský - 18.4.2014, Gargano, Itálie

ještěrkaještěrka - 14.4.2014, Gargano, Itálie

Ve středu zkoušíme focení krajinek při východu slunce - východ se sice moc nekonal a slunce odmítalo vykouknout zpoza mraků a posvítit nám na údolí, kde se nachází městečko Mattinata. Po cca 40 minutách to vzdáváme a pokračujeme na další místo, kde začíná „zážitkové focení“ - kluci za střídání silného a slabšího deště a neustále foukajícího silného anebo ještě silnějšího větru pokračují ve focení krajinek a já si jdu udělat několik fotografií jednoho v pondělí, už po západu slunce, objeveného tořiče.

MattinataMattinata - 16.4.2014, Gargano, Itálie

Po té pokračujeme směr Vieste a cestou dvakrát stavíme v místě zajímavých pohledů na pobřeží s vápencovými útesy. Focení na první lokalitě nám počasí zpestřilo – z auta jsme vystoupili v okamžiku, kdy slunce svítilo, než jsme popošli pár metrů na vyhlídku, tak se začalo zatahovat a tak jsem se okamžitě rozhodl, že se nebudu zdržovat stativem a podařilo se mi udělat 1 použitelnou fotografii, než slunce zmizelo za mraky a začalo pršet.

Baia dei Mergoli, ItálieBaia dei Mergoli, Itálie - 16.4.2014, Gargano, Itálie

A pak již následovaly jen změny počasí – kroupy, déšť, svítící slunce (obvykle ale na část pobřeží, kterou jsme nepotřebovali), kroupy, déšť a tak stále dokola. Jak dopadli s krajinkami kluci, jsem se radši neptal, ale soudě podle jejich neslušných komentářů na adresu místního počasí zrovna moc neoceňovali jeho nevstřícné chování. Asi tak po hodině jsme to vzdali – zejména s ohledem na místní řidiče, kteří namísto věnování se řízení nevěřícně zírali, co tam ti 4 cvoci provádějí, usoudili jsme, že je jen otázkou času, kdy to nějaký ital napere do skály, svodidla nebo protijedoucího auta. A také padající kroupy nejsou úplně příjemná věc – člověk nikdy neví, zda náhodou nepřiletí kroupa většího průměru a netrefí se do objektivu anebo v horším případě do hlavy fotografa.

O pár km dále byla k dispozici opět zajímavá vyhlídka … a i lepší počasí, kde fičel vítr o síle vichřice. Ač mám relativně těžký stativ, stativovou hlavu i fotoaparát s objektivem, tak stativ se klepal téměř stejně jako stromy okolo.

pobřeží u Vieste, Itáliepobřeží u Vieste, Itálie - 16.4.2014, Gargano, Itálie

Zbylá část týdne pak, s občasnými výjimkami, začala charakterem počasí připomínat spíše Skotsko v deštivých podzimních měsících než slunnou jižní Itálii. A focení při teplotách okolo 4-7°C, občasného deště a za silného větru (ten pocitově teplotu hodil k nule), kdy výkyv orchidejí dosahoval centimetrových hodnot a občas mi orchidej i úplně zmizela zhledáčku, nelze nazvat jinak než „zážitkovým“.

Aceras panenka (Aceras antropophorum) Man OrchidAceras panenka (Aceras antropophorum) Man Orchid - 17.4.2014, Gargano, Itálie

Tořič žlutý menšíTořič žlutý menší - 14.4.2014, Gargano, Itálie

Na závěr bych jen pro úplnost doplnit tři negativa focení orchidejí na poloostrově Gargano. První z„negativ“ je zmého pohledu šílená variabilita tvarů, barev a kresby květů některých tořičů a s tím spojené jejich ne úplně triviální určování. Druhým „negativem“ je, že pobyt na Garganu neskutečně rychle uteče …J

Jediným skutečným negativem je vzdálenost z ČR, cca 1500 km (v mém případě ještě o nějakých 300 km více) jízdy autem opravdu není věc, kterou bych chtěl znovu absolvovat, čímž bych chtěl současně poděkovat Vaškovi za to, že nás bezpečně dopravil na Gargano a zpět. A poděkování bych vyjádřil i Jirkovi za přípravu a organizaci výpravy a Petrovi za čas, který věnoval při přípravě na tipování vhodných lokalit.

Fotografované druhy rostlin:

  • Asfodel drobnoplodý (Asphodelumaestivum)
  • Kosatec (Iris bicapitata)
  • Kosatec (Iris pseudopumila)
  • Pryšec kolovratec (Euphorbia helioscopa)
  • Záraza

Fotografované druhy orchidejí:

  • Aceras panenka (Aceras antropophorum)
  • Aceras panenka x Vstavač italský
  • Prstnatec římský pravý (Dactylorhiza romana)
  • Serapie jazýčkatá pravá (Serapias lingua subsp. lingua)
  • Serapie nachová (Serapias vomeracea)
  • Tořič Bertolonův garganský (Ophrys bertolonii subsp. bertoloniiformi)
  • Tořič brvitý pravý (Ophrys speculum)
  • Tořič čmelákovitý apulský (Ophrys holoserica subsp. apulica)
  • Tořič pilatkonosný (Ophrys tenthredinifera)
  • Tořič podhorský (Ophrys promontori)
  • Tořič sipontský (Ophrys sipotensis)
  • Tořič velikonoční garganský (Ophrys passionis subsp garganica)
  • Tořič žlutý menší (Ophrys lutea subsp. minor)
  • Vstavač čtyřskvrnný pravý (Orchis quadripunctata)
  • Vstavač chudokvětý (Orchis pauciflora)
  • Vstavač italský (Orchis italica)
  • Vstavač kukačka x Vstavač motýlovitý pravý
  • Vstavač motýlovitý pravý (Orchis papilionacea subsp papilionacea)
  • Vstavač motýlovitý prostřední (Orchis papilionacea subsp. expansa)
  • Vstavač osmahlý (Orchis ustulata)

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace