Chaluha velká - lovec králíků

(c) Daniel Huml

V r. 2011 jsem v rámci návštěvy Shetlandských ostrovů několik dní věnoval na prozkoumání ostrova Fetlar a jeho fauny a flóry. Při této příležitosti jsem se jednoho odpoledne stal svědkem zajímavé akční scény. Hlavní aktéři byli:

Chaluha velká (Stercorarius skua) Great SkuaChaluha velká (Stercorarius skua) Great Skua

KrálíkKrálík

Při chůzi po silnici jsem zaznamenal na okolní pastvině pasoucí se ovce a zaznamenal jsem i skupinu králíků nedaleko pasoucí se skupiny ovcí - na Shetlandských ostrovech jde o zcela běžnou záležitost a tak jsem jim nevěnoval žádnou mimořádnou pozornost. Po ujití asi 50m jsem periferním viděním zaznamenal letící chaluhu velkou, opět jde o zcela běžná záležitost, a jako mnohokrát předtím sledoval, co bude dělat.

Musím říci, že tentokrát mne chaluha překvapila – namířila si to střemhlavým letem ke skupině králíků, kteří ji ke své škodě naprosto ignorovali. Přistání chaluha zvládla dokonale a jako kdyby to odkoukala od nějakého káněte, přidupla jednoho, z ex-post pohledu pečlivě vybraného, menšího králíka, k zemi. Pak následovalo jeho chycení do zobáku (chaluha má mezi prsty plovací blánu, tj. nemá jinou možnost, jak si kořist odnést jinak, než v zobáku) a odlet z místa činu.

V tom okamžiku mi bylo jasné, že pokud chaluha přistane v rozumné vzdálenosti, bude šance pozorovat a s trochou štěstí i vyfotit, jak se s králíkem vypořádá. Takže jsem sundal batoh a vyndal foťák s teleobjektivem a sledoval vývoj situace.

Štěstí mi přálo a chaluha po cca 50-60m přistála na pastvině nedaleko silnice, po které jsem šel. Důvod pro takto krátký odlet byl zřejmý - králík byl dost těžký a let se zátěží v zobáku byl pro chaluhu evidentně na hranici možností a jediný důvod k odletu z místa lovu byla přítomnost stáda ovcí.

Chaluha, lovec, s králíkem v zobákuChaluha, lovec, s králíkem v zobáku

Neprodleně jsem se vydal zrychleným krokem po silnici blíže k chaluze, která v mezidobí získala společnost druhé chaluhy. Výsledkem bylo několik dokumentačních fotografií ukazujících závěr lovu.

Okamžik, kdy se do akce zapojila i druhá chaluhaOkamžik, kdy se do akce zapojila i druhá chaluha

V této fázi byl ještě králík naživu a přestože chaluha vždy na chvíli králíka pustila ze zobáku, králík neměl sílu k útěku.

Králíkovi v této fázi nepomohl ani oddechový čas, který mu poskytla zvědavost jednoho mladého berana – ten se přišel zblízka podívat, komu že to chaluhy ubližují a evidentně neměl pro jejich chování náležité pochopení. Avšak vzhledem k tomu, že králík poskytnutý oddechový čas nevyužil ke své záchraně, berana to přestalo bavit a chaluhy mohly v akci pokračovat.

Králík proti dvěma chaluhám nemá nejmenší šanciKrálík proti dvěma chaluhám nemá nejmenší šanci

Dílo jest dokonáno a nastává porcování kořistiDílo jest dokonáno a nastává porcování kořisti

Co dodat závěrem: mezi první fotografií v sérii a poslední uběhlo 9 minut, a z provedení útoku bylo vidět, že chaluha má lov králíků velmi dobře technicky zvládnut a že to zcela jistě nebyl její první ani poslední ulovený králík.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace